Biofizički profil ploda

Biofizički profil ploda je kvalitetna metoda procjene stanja zdravlja i kondicije fetusa. Bolji je indikator ugroženosti ploda u odnosu na CTG. Uključuje više parametara koji ukazuju na fetalnu stanje: pokrete, disanje, kardiotokografiju, tonus, količinu plodove vode (AFI).

Šta je kardiotokografija (CTG)?

Kardiotokografija je metoda prenatalne dijagnostike koja se radi u svrhu objektivizacije stanja ploda. Neinvazivna je i komforna. Njena suština je da otkriva manjak kisika u cirkulaciji ploda, hipoksiju, patnju ploda. Manjak kisika u krvi i obim patnje ploda pokazuje na CTG zapisu tipične promjene širine, visine, oblika i tipa zapisa, frekvence srćane akcije, ritmičnost, koje profesionalac ginekolog uočava, očitava i donosi stav o daljem stavu prema trajanju trdunoće ili poroda.

Kako i kada se izvodi CTG?

CTG se izvodi u ležećem, skoro bočnom položaju trudnice kojoj se apliciraju dvije pelote. Jedna je za srčane otkuacaje i postavlja se u projekciji fetalnog srca. Druga se postavlja na fundus (vrh) materice i bilježi kontrakcije mišića materice. Pacijentica pritiskom na dugme bilježi pokrete fetusa. „snimak“ CTG zapisa traje oko 30 minuta. Nakon očitavanja zapisa donosi se stav o kontroli ili dodatnim pretragama.

Ako se prije CTG zapisa trudnica izloži fizičkom naporu (hod uz stepenice npr.) dobićemo „non stres“ test, situaciju kojom se „isprovocira“ rezerva fetalne kondicije i svjesno fetus izloži naporu nakon čega se CTG objektivizira njegova kondicija.

Napomena

CTG zapis u Zavodu se radi od početka III trimestra kod rizičnih fetusa, odnosno rutinski za sve trudnice od 36 nedjelje gestacije.

Ispitivanje ugroženosti ploda Dopplerskom metodom

Ispitivanje cirkulacije kroz relevantne žile fetusa (arteria cerebri medija, arteria umbilicalis, aorta descendens) je izvrstan metod otkrivanja patnje i ugroženosti ploda. U Zavodu se ovaj metod ispitivanja protoka krvi fetusa radi color i power Dopplerskom metodom, dobijanjem sonograma na osnovu kojega se procjenjuje ugroženost ili naznaka patnje ploda. Valja kazati da ovaj metod otkriva patnju ploda ili njenu naznaku čak 15 dana prije kardiotokografije.Metoda color Dopplerske procjene fetalne cirkulacije u svrhu otkrivanja patnje ploda se radi rutinski svim trudnicama već od 26-28 nedjelje trudnoće.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator