Stručna pomoć je potrebna kod parova koji ne uspiju ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa (ako je žena mlađa od 36 godina) odnosno kod parova koji ne uspiju ostvariti trudnoću nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa (ako je žena starija od 36 godina) te kod žena koja uspiju zatrudniti ali ne uspijevaju iznjeti trudnoću do termina (spontani pobačaji, iznenadna smrt ploda).

Inicijalni pregled

Inicijalni pregled neplodnih parova podrazumijeva prikupljanje anamnestičkih podataka reprodukcijskog zdravlja oba partnera. Zatim dijagnotičke postupke kao što su biohemijske, mikrobiološke, genetske analize (hormonski status, kompletna krvna slika, vaginalni i cervikalni brisevi na najčešće infekcije reproduktivnih organa..), ultrazvučni pregled, analiza sjemena mušarca…

Pregled ima dvije zadaće, da postavi dijagnozu uzroka neplodnosti oba partnera. Na osnovu postavljene dijagnoze da odgovori koja metoda medicinski podpomognute oplodnje (MPO) je adekvatna za pomoću u odnosu na postavljenu dijagnozu. Dijagnostičke metode za evaluaciju uzroka neplodnosti su brojne i uspješne. Dijagnostika razloga neplodnosti u našem Zavodu se provodi po priznatim stručnim vodičima, određenom algoritmu. U zavisnosti od rezultata pomenutih analiza konzilij za neplodnost Zavoda “Mehmedbašić” donosi stav za eventualne dopunske dijagnostičke procedure. Ako dalja dijagnostika nije neophodna određuje se adekvatna metoda liječenja neplodnosti i zajedno sa parom utvrđuje plan i dinamika liječenja.