IUI (intrauterina inseminacija) je postupak pri kojem se u vrijeme očekivane ili već odigrane ovulacije inseminira (ubacuje) prethodno pripremljeno i popravljeno sjeme u jajovode ili šupljinu mateice. Da bi se povećale šanse za uspjeh inseminacije preporučuje se indukcija ovulacije (dobijanje jajnih stanica) ili stimulacija ovulacije (povećanje broja jajnih stanica). Nakon ovih postupaka indukcije ili stimulacije dobija se obostrana (na oba jajnika) i višestruka ovulacija.

IUI (intrauterina inseminacija), kada se radi?

IUI (intrauterina inseminacija) ima uslove i razloge za njeno izvođenje. Osnovni razlog ili indikacija za inseminaciju je subfertilno sjeme (manje kvalitetno u broju i pokretljivosti spermatozoida). Uslov za izvođenje inseminacije je prohodnost jajovoda dokazana HSG-om (histerosalpingografijom-metodom utvrđivanja prohodnosti jajovoda).

Postupak IUI (intrauterine inseminacije) provodimo kod parova gdje je dijagnosticirana blaža forma astenozoospermie (nalaz spermiograma) i dokazana prohodnost jajovoda (nalaz sono HSG-a)

IUI (intrauterina inseminacija), kako se radi?

Postupak inseminacije se radi nakon što se provede stimulacija ovulacije. Stimulacija se provodi tabletama i injekcijama tokom prve faze menstrualnog ciklusa. Kada folikuli dosegnu vrijednost oko 18 mm, pacijentica prima „stop“ injekciju koja služi da se postigne zrelost jajnih stanica (ćelija) te da dođe do prskanja folikula. Poslije 36 do 40 sati od injekcije suprug daje (ili donosi od kuće) sjeme koje se u laboratoriji obradi. Obradu sjemena izvodi emriolog tako što posebnom metodom odvoji loše sjeme od boljeg. Bolji dio sjemena se u mediju očisti, u drugom mu se povećava pokretljivost. Nakon ovih postupaka učini se novi kvalitet: uradi se koncentracija sjemena, te se od 3ml ejakulata popravljeni dio sjemena (progresivno pokretni spermatozoidi) se stavi u 0.3 ml medija. Poslije ove pripreme i bonifikacije sjemena, kroz prikazani grlić materice, specijalnim, mekanim kateterom popravljeno i koncentrirano sjeme se injicira u jajovode, gdje su ili gdje će doći brojne jajne stanice nastale stimulacijom ovulacije. Nakon inseminacije provodi se potpora žutom tijelu progesteronom (vaginalno,oralno ili injekciono). Dvije sedmice nakon akta inseminacije radi se test na trudnoću (ßHCG iz krvi).

Prednost postupka inseminacije

Oplodnja inseminacijom se dešava u jajovodu, potpuno identično prirodnom začeću. Možemo kazati: inseminacija je komforna, uspješna metoda za podizanje prirodnih uslova za oplodnju.

Testovi potrebni prije postupka inseminacije (IUI) kod žene:

  • bris rodnice na klamidiju/mikoplazmu/ureaplazmu
  • bris rodnice i cerviksa na aerobne i anaerobne bakterije
  • HSG (histerosalpingografija) ultrazvučnom power Dopplerskom metodom
  • hormonski status reprodukcije (FSH, LH, E2, prolaktin i AMH)

Testovi potrebni prije postupka inseminacije (IUI) kod muškarca:

Zaključujemo

Inseminacija popravlja slabost subfertilnog (lošijeg) sjemena, potpuno je prirodna, bezbolna, i uz ispunjene uslove za njeno provođenje prihvatljiva je metoda medicinskog pomaganja u liječenju bračne neplodnosti. Uspješnost ove metode dvostruko povećava šanse za trudnoću u odnosu na prirodno začeće.

Dodatne informacije vezano za izvođenje procedure možete dobiti putem e-maila:[email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda “Mehmedbašić”

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2016. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator