Kada se odlučujemo za ICSI metod vantjelesne oplodnje?

ICSI (intracitoplazmična injekcija sjemena) jeste metoda oplodnje jajne ćelije izvan tijela koja se provodi zbog lošeg nalaza spermiograma (muški razlog neplodnosti). Postupak se izvodi tako da embriolog pod kontrolom “specijalnog” mikroskopa spermatozoid ubacuje u prethodno dobijenu jajnu ćeliju. Na taj način se pevazilazi slabost sjemena (nizak procenat progresivno pokretnih sparmatozoida).

Slabost sjemena se ogleda u činjenici da je procenat progresivno pokretnih spermatozoida (spermatozoidi koji samostalno mogu doći do jajne ćelije i samostalno je oploditi) izrazito nizak. Indikacija za ICSI metodu je i nalaz sjemena gdje ne možeo pronaći spermatozoide u ejakulatu.

U slučajevima gdje se sjeme stvara u testisima ili se pojavljuje u ejakulatu (opstruktivna azospermia) radi se postupak punkcije tkiva tkiva testisa kako bi se pokušalo doći do speramtozoida.

Spermatozoide možemo dobiti sljedećim metodama:

  • perkutana (kroz kožu) punkcija i aspiracija tkiva testisa ili epididimisa (PESA/E)
  • otvorena punkcija i aspiracije tkiva testisa (TESA/E)
  • mirkohirurškom punkcijom i aspiracijom epididimisa – MESA postupak

Neopstruktivna azospermia

Kod neopstruktivne azospermije (testis ne proizvodi speramtozoide) vrše se genetske ili biokemijske pretrage (kariogram i polni hormoni) da se utvrdi da li se sjeme uopšte stvara u testisima. Ova vrsta azospermie predstavlja najteži oblik muše neplodnosti. U tretmanu složenih razloga muške neplodnosti medicinski tim čine urolog, ginekolog i embriolog i genetičar.

ICSI (intracitoplazmična injekcija sjemena) faze postupka

  • stimulacija ovulacije
  • folikulometrija (nadzor rasta folikula)
  • punkcija i aspiracija folikula
  • metoda dobijanja spermija (ejakulacija, MESE, TESE)
  • postupak spajanja ženske i muške polne ćelije (spermatozoid se uvodi u jajnu ćeliju pod kontrolom mikroskopa)
  • embriotransfer
  • beta HCG test (12 dana nakon embirotransfera)

Kratki opis procedure

Postupku prethodi obrada (laboratorijski nalazi, ultrazvučni pregled) partnera i postavljanje indikacije za ICSI zahvat.

Pacijentica počinje primati injekcije (vrstu terapije i dužinu trajanja određuje ginekolog) za stimulaciju ovulacije od 2. dana ciklusa. Dok traje stimulacija ovulacije provode se ultrazvučni pregledi kako bi smo pratili rast folikula. U momentu kada folikuli budu optimalno spremni (obično oko 12. dana ciklusa) daje se tzv. stop injekcija. Svrha ove injekcije je završno dozrijevanje jajnih ćelija. Za 36 sati od davanja injekcije radi se punkcija i aspiracija folikula. Postupak traje oko 20 minuta, bezbolan je (pacijentica je uspavana). U slučaju da je aspiracija folikula pozitivna (dobili smo jajne ćelije), uzimamo uzorak sjemena od partnera. Nakon toga embriolozi vrše “spajanje” spermatozoida i jajnih ćelija (ICSI). Dan nakon ICSI postupka embriolog izvještava pacijente da li je došlo do oplodnje. Dogovaraju se kada će se oplođeni embrion ili embrioni vratiti u matericu (embriotransfer). Embriotransfer je procedura vračanja embriona u materičnu šupljinu. Bezbolan je. Traje do 10 minuta. Nakon transfera pacijentica dobija terapiju i uputu da za 12 dana uraditi test iz krvi beta HCG. U zavisnosti od rezultata testa daju se instrukcije za dalje korake.

U Zavodu “Mehmedbašić” sve metode medicinski podpomognute oplodnje obavljamo prema smijernicama Europske asocijacije za reprodukciju i humanu embriologiju (ESHRE).

Šta prethodi postupku ICSI?

Bez obzira na vrstu postupka vantjelesne oplodnje prethodno se porvodi dijagnostika uzroka neplodnosti.

Način finansiranja i cijene

Detalje vezane za cijenu postupka i način finasiranja možete pogledati ovdje.

Detaljne informacije možete dobiti putem mail-a: [email protected]

U susret novom životu!

Naida Mehmedbašić

Radim u labaratoriju za genetiku na poslovima pripreme i izvođenja genetskih i citogenetskih analiza plodove vode i krvi (amniocenteza-citogenetika, na verifikaciji uzročnika raznih perinatalnih,ginekoloških i drugih infekcija metodom PCR (HPV skrining i genotipizacija, klamidija, ureaplazma, mikoplazma, HIV, Hepatitis B i C, MRSA, Sifilis, Toksoplazma i Citomegalovirus iz plodove vode te dijagnosticiranju različitih poremećaja važnih u perinatologiji, neplodnosti i opstetriciji (npr. trombofilija).
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator