Šta je testiranje prohodnosti jajovoda (HSG)?

HSG/testiranje prohodnosti jajovoda je dijagnostčki postupak kojim dajemo odgovor, da li su jajovodi prohodni ili ne ?! HSG se izvodi pod nadzorom ultrazvuka, power doppler ultrazučnom tehnikom. Kontrastno sredstvo se ubrizga kroz matericu prema jajovodima. Ultrazvučno se prati da li kontrastno sredstvo prolazi kroz jajovode ili ne. Postupak HSG traje dvadesetak minuta. Intervencija se može raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Radi se sredinom ciklusa (10.-14. dan). Prethodno treba imati uredne briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe.

Kada se izvodi HSG, testiranje prohodnosti jajovoda ?

Razlog za testiranje prohodnosti jajovoda (HSG) je sumnja da jajovod nije prohodan. Sumnja se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda, kada konstatujemo da su jajnici izmenjene pozicije, na osnovu podataka o hroničnim upalama, kada uprkos urednim nalazima (redovne ovulacije, uredan spermiogram partnera) ne dolazi do trudnoće.

Šta je funkcija jajovoda?

Jajna ćelija se nakon ovulacije oslobađa iz jajnika, prolazi kroz jajovode, gdje se susreće sa spermatozoidima kada se dešava oplodnja. Ukoliko su jajovodi neprohodni začeće je nemoguće (ili kod manjeg oštećenja otežano). U slučaju neprohodnosti jajvoda najdjelotvornija je metoda vantjelesne oplodnje (IVF). U nekim slučajevima rekanalizacija jajovoda se pokušava sa laparoskopijom. Metoda omogućuje i uspostavljenje prohodnosti jajovoda kod manjih začepljenja.

Kako se izvodi testiranje prohodnosti jajovoda?

Pod kontrolom ultrazvuka kroz poseban kateter u matericu se ubacuje tečni kontrast koji prolazi kroz šupljinu materice i jajovode do trbušne duplje. Do prolaza u trbušnu duplju dolazi kod uredne prohodnosti jajnika. Tako se mogu konstatovati i poteškoće u prohodnosti jajovoda. Prije provođenja postupka HSG-a potrebno je da pacijentica ima uredne cerviklane briseve na klamidiju, mikoplazmu, ureapazmu, aerobebe i anerobe.

Da li je postupak bolan?

Ovako izveden HSG je komforniji za pacijenticu, mnogo je manje bolan nego klasični HSG izvođen pod kontrolom RTG-a. Pacijentica aktivno učestvuje sa izvođačem, sarađuje, što olakšava subjektivan osjećaj bola. Pretraga traje kratko i nakon nje se može ići kući. Pretraga se može raditi i u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Analize koje treba uraditi prije postupka testiranja prohodnosti jaovoda

Prije nego li se krene u postupak HSG-a potrebno je uraditi sljedeće briseve:

Ukoliko su nalazi na navedene briseve uredni, spremni ste za postupak HSG-a. Brisevi ne smiju biti stariji više od 6 mjeseci !

Testiranje prohodnosti jajovoda je obično radi sredninom ciklusa (od 10. do 14. dana ciklusa)

U Zavodu “Mehmedbašić” možete uraditi HSG pod kontolom ultrazvuka u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na 033 811 155 ili putem e-mail: [email protected]

U susret novom životu, IVF centar Zavoda Mehmedbašić

Eldar dr. Mehmedbašić

Zaposlen sam u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž sam obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista sam ginekologije i opstetricije od 2016. godine.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator