Kondilomi

05. 03. 2017
Eldar dr. Mehmedbašić

Šta su kondilomi?

Kondilomi ili genitalne bradavice su benigne (dobročudne) forme koje se mogu pojaviti na površini kože u genitalnoj regiji muškaraca i žena. Genitalne bradavice su veoma zarazne i rasprostranjene te se najčešće prenose spolnim putem. Nastank kondiloma uzrokuju određeni tipovi HPV virusa (niskorizični HPV) najčešće tip 6 i 11, koji su izazivači ovih izraslina u 90% slučajeva. Kondilomi izgledaju kao bradavice ,male ispupčine koje mogu biti male (oko 1 milimetar) ili mnogo veće.

Ko oboljeva od kondiloma i kako se prenosi?

Od kondiloma oboljevaju i žene i muškarci. Za prenos virusa nije neophodan penetralni polni odnos. Dovoljan je kontakt kože i sluzokože, pa se može prenijeti i analnim i oralnim seksualnim odnosom.

Period inkubacije tj. nastanak kondiloma veoma je rastegljiv i kreće se od tri mjeseca do godinu i po, što znači da nekada između rizičnog seksualnog odnosa i dobijanja infekcije može da prođe i do godinu i po dana.

Simptomi

Da je do zaraze došlo osoba postaje svjesna tek kada se u predjelu genitalija pojave promjene u obliku bradavica. One su zapravo mekane, izdužene, neravne papule svijetlo crvene ili normalne boje kože. Bradavice se ponekad spajaju u manje izraštaje oblika karfiola.

Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu i međici, rjeđe u samoj vagini i na grliću materice, praćene svrabom, pojačanim sekretom, iscjetkom iz vagine, bolovima tokom polnog odnosa i vaginalnim krvarenjem.

Prvi simptomi kondiloma kod muškaraca se većinom javljaju kao izrasline u vidu bradavica, osipa ili se pojavljuju ružičaste i crvene tačkice na penisu,oko korjena polnog organa, na kožici kao i predjelu oko analnog otvora. Pored toga, mogu se javiti i teškoće pri mokrenju.

Uzrok nastanka kondiloma

Jedan od osnovnih uzročnika velike rasprostranjenosti ove infekcije jeste česta promjena partnera, rano stupanje u polne odnose,ne korištenje zaštite (kondom), loša higijena intimne regije, uživanje duhana i alkohola, izloženost stresu i drugim virusnim infekcijama što je posebno karakteristično za mlade pri kraju druge i na početku treće decenije života.

Liječenje

Iako danas postoji veliki broj sredstava za uklanjanje kondiloma, oni se često ponovo jave, i to tokom iste godine kada su liječeni.Ove izrasline najefikasnije se uklanjaju radiotalasima (LLETZ). Veoma je važno da se ukloni svaka bradavica koja izađe, kao i da se istovremeno liječe oba partnera.

Prevencija

Efikasne mjere prevencije su:

  • mali broj seksualnih partnera
  • redovna i pravilna upotreba kondoma
  • kasnije stupanje u seksualne odnose jer je rani seksualni život rizičan isto kao i često mjenjanje partnera
  • redovni ginekološki pregledi

 

U Zavodu “Mehmedbašić” možete ukloniti kondilome najsavremenijom i najefikasnijom radiotalsanom metodom (LLETZ). Termin možete rezervisati na 033 811 155 ili putem emaila: [email protected]

 

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator