Kombinovani skrinig na genetske bolesti fetusa

20. 04. 2017
Eldar dr. Mehmedbašić

Kombinovani skrining podrazumjeva upotrebu ultrazvučnih i biohemijskih markera (biljega) u izračunavanju rizika za genetsku bolest fetusa. Od ultrazvučnih markera (biljega) mjeri se nuhalni nabor i detektira nosna kost. Od biohemijskih markera (iz majčine krvi) mjere se vrijednosti ßHCG i PAAP-A. Nakon toga se softverski (Priska softver) izračunava rizik od genetske bolesti fetusa. Ovo je veoma osjetljiva metoda i ima dijagnostičku specifičnost čak do 97%, što je najvrednije od svih ostalih markera. Pretraga je neinvanzivna, radi se u gestacijskoj dobi od 11 do 13+6 nedjelja. Ovom metodom vršimo probir genetskog oboljenja fetusa u nerizičnim skupinama trudnica (do 35 godina). Ova metoda može da ukaže na nepotrebno izvođenje amniocenteze u skupinama rizičnih trudnica (iznad 35 godina).

Nuhalni nabor

Zavod “Mehmedbašić” posjeduje “Priska” evropski cerificirani softver, iskusne i certificirane ginekologe i i najsavremenije 3D i 4D ultrazvučne aparate.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator