Kolposkopija – Kada i zašto?

Prevencija tumora grlića matericeŠta je kolposkopija?

Kolposkopija je dijagnostička metoda otkrivanja premalignih i malignih promjena na grliću materice. Radi se aparatom kolposkopom, kojim grlić materice promatramo pod uvećanjem, stereoskopski ili mikroskopski. Metoda je potpuno bezbolna.

Veoma je važno istaći da je kolposkopija metoda koja je komplemetarna citološkoj dijagnostici promjena grlića materice (Papa brisu). Zajedno primjenjene imaju veliku dijagnostičku vrijednost. Pregledom se ispituje površina, boja, oblik i vaskularne promjene grlića materice, i detektiraju se tipične kolposkopske slike, kao normalan, abnormalan, ili jasno patološki kolposkopski nalaz.

Osim površine epitela grlića materice kolposkopski se pregleda i kanal grlića materice (težak za vizualizaciju), gornja trećina sluznice vagine kao i ožiljak nakon operacije potpunog vađenja materice.

Kome se preporučuje kolposkopija?

Primarna uloga kolposkopije je evaluacija rizičnih skupina pacijentica. Rizičnu skupinu čine pacijentice sa graničnim ili abnormalnim Papa nalazom, pacijentice koje imaju HPV infekciju, pacijentice kod kojih je materica odstanjena u potpunosti, pacijentice sa netipičnim krvarenjem kojem se izvor nije mogao drugim metodama naći ili pak pacijentice za koje citolog nakon Papa brisa smatra da treba dodatne informacije o stanju grlića. Jednostavno nekada je oprez potreban. Idealno je da kolposkopija bude dio svakog ginekološkog pregleda (barem jednom godišnje).

Dakle, potrebno je da kolposkopija ne bude služavka, već saradnica u brizi o zdravlju žene!

Kako se analiziraju rezultati kolposkopskog nalaza?

Normalan kolposkopski nalaz čini normalan pločasti epitel, normalan cilindrični epitel i normalna zona transformacije.

Abnormalan kolposkopski nalaz čini više kolposkopskih slika: ravni acidobijeli epitel, gusti acidobijeli epitel, fini mozaik, fina punktacija, gruba punktacija, jod djelimično negativno polje, jod negativno polje i atipični krvni sudovi.

Kolposkopske slike sumnjive na invazivni rak se kao posebne mogu vidjeti kolposkopskim pregledom. Također se mogu vidjeti i tipične kolposkopske slike kod kondiloma, polipa, atrofije epitela, i sl.

Ginekolog analizira kolposkopski nalaz zajedno sa nalazom Papa brisa i postupa prema stručnom algoritmu koji će za određene slučajeve odrediti ili novu dijagnostičku mjeru ili neki terapijski postupak, odnosno ekspektativan stav (redovne kontrole).

Kakve su prednosti kolposkopije?

Kolposkopija je od nezaobilazne važnosti u ranoj dijagnostici i prevenciji preinvazivnih promjena epitela grlića materice.

Metoda je neinvazivna, bezbolna. Ne traži posebnu pripremu. Radi se obično nakon provedene terapije protiv upale, neposredno nakon menzesa ili sredinom ciklusa

Termin za kolposkopski pregled možete rezervisati putem telefona: 033 811 155 ili putem e-maila: [email protected]


Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke. Moj stručni princip kao voditelja struke  je da se u Zavodu provodi medicinska struka zasnovana na dokazima,da je to medicina dokazano dobre kliničke prakse, upotpunjena savremenim algoritmima i vodiljama  koja će ,uz najsavremeniju opremu i  drugu modernu mediicinsku tehnologiju učiniti  sve da vi, naši pacijenti, budete potpuno zadovoljni. Pružiću svo medicinsko znanje, profesionalnu senzibilnost, upotrijebiti vrhunske medicinske  spoznaje   da rješim vaš zdravstveni problem. Učiniti ću sve:

  • da dobijete trudnoću i dijete jer je Zavod BH brend u liječenju neplodnosti i sa najvećim i najdužim “domaćim” iskustvom i kompetentnošću u IVF  tehnologiji
  • da se brinem o vama trudnici, plodu i porodu
  • objektiviziram zdravlje ploda metodama prenatalne dijagnostike
  • preveniram ili na vrijeme dijagnosticiram tumore genitalnih organa i dojke
  • pomoći ću vam i pružanjem širokog dijapazona usluga iz  genetske, citogenetske i medicinskobiohemijske dijagnostike

Sve ovo, moji saradnici i ja, postižemo kao jedinstven tim profesionalaca i znalaca spremnih i predanih da se suoče sa svim vašim problemima naše medicinske  specijalnosti i u isto vrijeme sposobnih da ostvare sve vaše potrebe, želje i nadanja.


Moji članci