HPV skrining i HPV genotipizacija

17. 01. 2017
Zejna mr. sci. dr. Crnovršanin Nametak

Detekcija mikroorganizama

Testiranje na prisustvo HPV se radi u cilju prevencije nastanka raka grlića materice i uspostavljanja tačne dijagnoze. U slučaju da se na osnovu papa testa zaključi da postoje promjene na ćelijama/stanicama grlića materice potrebno je uraditi testiranje na prisustvo HPV. Ukoliko je HPV test negativan manja je vjerovatnoća da su nastale promjene u vezi sa razvojem raka grlića materice.

U dijagnosticiranju HPV infekcije Zavod “Mehmedbašić” pacijentu nudi:

  1. HPV skrining je test koji sa sigurnošću utvrđuje da li postoji HPV virus ili ne (virusni DNK), dakle rezultat testa je ili negativan ili pozitivan. Prednost PCR metode u odnosu na standardne metode hibridizacije (Hybrid Capture) je u tome što je ova metoda vrlo osjetljiva i potpuno tačna jer otkriva prisustvo virusa još od 500 njegovih kopija po 1ml uzorka (metode hibridizacije to čine kod prisustav više od 10.000 kopija po 1 ml uzorka). Osim toga u ovoj metodi se koriste prajmeri za humane gene kao unutrašnja kontrola rezultata testa. Osim osjetljivosti testa metoda sopstvenom unutrašnjom kontrolomrezultata praktično ne dozvoljava postojanje lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata.
  2. HPV genotipizacija je visoko specifični i osjetljivi test kojim se otkriva genotip HPV virusa koji spada u visoko ili srednje-rizične grupe. Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70% nastalih karcinoma. Broj kopija koji se otkrivaju je takođe već od 500 kopija virusne DNK po 1ml uzorka. U ovom testu se također koristi unutrašnja kontrola.

Novost

U Zavodu “Mehmedbašić” se nakon uzimanja testa za HPV skrining uzorak ne baca. U slučaju da test bude pozitivan može se po želji pacijenta uraditi i HPV genotipizacija i na taj način uraditi kompletna HPV analiza, koja će odrediti dalji medicinski postupak.

Indikacija za HPV analizu:

  • nalaz “sumnjivog” PAPA brisa
  • patološki nalaz kolposkopskog pregleda

Uzorak za analizu je vrlo jednostavan i bezbolan. Kod žena se test radi iz cervikalnog brisa, a kod muškarca se test može uraditi iz uzorka uretralnog brisa.

Zejna mr. sci. dr. Crnovršanin Nametak

Ja radim sve poslove ginekologa: učestvujem u kontrolama trudnoće i trudnica, dijagnostociranju razloga bračne neplodnosti, provođenju prenatalne dijagnostike, izvođenju amniocenteza. Postupke indukcije ovulacije, punkciju folikula jajnika i embriotansfer. Moja uža specijalnost je ginekološka endokrinologija. Osposobljena sam da radim i kao embriolog sve postupke medicinski asistirane reprodukcije, u čemu posjedujem dugogodišnje iskustvo.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator