HPV infekcija ne bira!

Šta je HPV?

Humani papiloma virusi (HPV) su organizmi koji napadaju ćelije epitela grlića materice, a svoj ciklus aktivnosti obavljaju unutar ćelije, tačnije u njenom jedru.

Dijele se na visokorizične i niskorizične tipove HPV.

U kategoriji visokorizičnih genitalnih virusa ima 14 tipova  od kojih su najznačajniji HPV 16 i 18 i nalaze se kod 70% žena sa karcinomom grlića materice. Niskorizični tipovi HPV izazivaju spolne bradavice- kondilome kod muškaraca i žena.

Kako se prenosi HPV?

HPV virus je vrlo rasprostranjen i lako se prenosi. Može se dobiti spolnim nezaštićenim kontaktom (dovoljno je samo jedan nezaštićen spolni odnos) ili drugim kontaktom koža na kožu genitalne regije. HPV infekcije prenose se intimnim kontaktima svim vrstama spolnih odnosa (vaginalni, analni, oralni seks, a genitalne bradavice mogu nastati u oralnoj šupljini, perianalno, genitalno, virusi se mogu prenijeti i prstima ili zaraženim predmetima za intimnu upotrebu.

Kondomi smanjuju rizik infekcije, ali nisu potpuna zaštita, jer koža oko spolovila može imati virus. 80% spolno aktivnih žena u toku života bude inficirano sa nekim od tipova HPV virusa ali imunološka odbrana organizma se najčešće izbori sa ovom infekcijom te ona prođe spontano.

Koji su simptomi i znakovi infekcije?

Većina žena ne zna da je inficirana. Kada se jave promjene u smislu spolnih bradavica (kondiloma) koje izazivaju niskorizični tipovi HPV one se javljaju ljekaru, ali promjene na grliću materice izazvane visokorizičnim tipovima HPV  mogu se uočiti samo ginekološkim pregledom, tačnije papa testom i testom na HPV.

Da li žena u dugoj vezi sa jednim partnerom ima rizik od HPV infekcije?

Rizik od HPV infekcije zavisi od dužine veze žene i njenog partnera, te njihovih ranijih veza. HPV infekcija dobivena od partnera može godinama ostati u latentnom, klinički neaktivnom stadiju, a da ne uzrokuje osim inficiranosti nikakvu bolest, a nakon više godina latencije može preći u klinički aktivnu infekciju i u progresiju promjena na sluznicama i koži koja može, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi uzrokovati dobroćudne tumore kože i sluznica – kondilome, ili predstadije zloćudnih tumora epitela (koji su izlječivi), te karcinome (pločasti i adenokarcinom), koji su u velikom procentu slučajeva također izlječivi ako se na vrijeme otkriju, dok su ”u mjestu” (latinski: Carcinoma in situ) tj. prije nego što metastaziraju.

Promiskuitet je značajan faktor rizika za infekciju HPV!

Kako se dijagnosticira HPV?

Pregled se obavlja jednostavnim i bezbolnim ginekološkim pregledom. Kod žena se posumnja na prisustvo HPV infekcije uglavnom na osnovu abnormalnog Papa nalaza. Nakon toga se uradi HPV tipizacija test iz brisa grlića materice.

Kod muškaraca HPV test se radi iz brisa uretre ili se učini pregled spolovila ukoliko se sumnja na prisutvo kondiloma.

Kako je povezana HPV infekcija i karcinom grlića materice?

Manji broj žena sa postojećim HPV infekcijom dužeg trajanja imaju mogućnost razvoja premalignih i malignih promjena grlića materice. Faktori koji potenciraju djelovanje visokorizičnih HPV tipova su postojanje spolno prenosivih bolesti (npr klamidija, mikoplazma, ureaplazma), upotreba kontracepcije, pušenje, pad opšteg imuniteta organizma.

Prevencija

Jedino redovnim ginekološkim pregledom koji uključuje Papa bris imamo mogućnost otkrivanja patoloških promjena na grliću materice, a time i adekvatnog liječenja. Mislite na svoje zdravlje!

U Zavodu “Mehmedbašić” možete uraditi papa test i HPV genotipizaciju. Termin i sve informacije možete dobiti na 033 811 155 ili info@mehmedbasic.ba


Senad prof. dr. Mehmedbašić

Ja sam vlasnik Zavoda, voditelj medicinskog tima. Profesor sam ginekologije i opstetricije i dugogodišnji klinički liječnik. Posjedujem veliko znanje i iskustvo u svim segmentima ginekološk-opstetricijske struke. Moj stručni princip kao voditelja struke  je da se u Zavodu provodi medicinska struka zasnovana na dokazima,da je to medicina dokazano dobre kliničke prakse, upotpunjena savremenim algoritmima i vodiljama  koja će ,uz najsavremeniju opremu i  drugu modernu mediicinsku tehnologiju učiniti  sve da vi, naši pacijenti, budete potpuno zadovoljni. Pružiću svo medicinsko znanje, profesionalnu senzibilnost, upotrijebiti vrhunske medicinske  spoznaje   da rješim vaš zdravstveni problem. Učiniti ću sve:

  • da dobijete trudnoću i dijete jer je Zavod BH brend u liječenju neplodnosti i sa najvećim i najdužim “domaćim” iskustvom i kompetentnošću u IVF  tehnologiji
  • da se brinem o vama trudnici, plodu i porodu
  • objektiviziram zdravlje ploda metodama prenatalne dijagnostike
  • preveniram ili na vrijeme dijagnosticiram tumore genitalnih organa i dojke
  • pomoći ću vam i pružanjem širokog dijapazona usluga iz  genetske, citogenetske i medicinskobiohemijske dijagnostike

Sve ovo, moji saradnici i ja, postižemo kao jedinstven tim profesionalaca i znalaca spremnih i predanih da se suoče sa svim vašim problemima naše medicinske  specijalnosti i u isto vrijeme sposobnih da ostvare sve vaše potrebe, želje i nadanja.


Moji članci