Kao rezultat hroničnog upalnog procesa na grlićiu materice mogu nastati duguljaste izrasline sa tankom peteljkom (polip) grlića materice. On može biti u kanalu (endocervikalni polip) ili van kanala (ektocervikalni polip). Odstranjivanje polipa zove se polipektomija ili ablacija polipa. Polipektomiji ili ablaciji polipa prethodi uzimanje Papa testa i ultrazvučni pregled te mikrobiološka obrada sa kulturom i antibiograma cervikalnog brisa. Procedura se izvodi ambulantno. Polipozna tvorba se odstrani tako da se prihvati (polip klještima) i vrti oko uzdužne ose dok ne otpadne. Doktrinarno je potrebno polipektomiju nastaviti sa frakcioniranom endocervikalnom kiretažom. Preparati se šalju na patohistološku obradu.

U Zavodu “Mehmedbašić” polipektomija se vrši na gore opisani način uz dodatak radiotalasne omčice kojom se još dublje u cervikalnom kanalu kontrolirano odstrani polip.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator