Aplikacija (insercija) spirale je efikasna metoda zaštite od neželjene trudnoće. U Zavodu “Mehmedbašić” aplikacija spirale je rutinska medicinska procedura i provodi se po narednoj standardnoj operativnoj proceduri:

  • PAPA bris urađen u zadnjih 6 mjeseci
  • Testovi na infekciju rodnice i cerviksa (Klamidija, Ureaplazma, Mikoplazma, anaerobne i aerobne bakterije, testovi na druge spolno prenosive bolesti)
  • UZ pregled radi utvrđivanja građe i dimenzija šupljine materice
  • U konsultaciji sa pacijenticom odabir vrste spirale za aplikaciju
  • Aplikacija se vrši tokom trajanja menstruacijskog krvarenja jer je kanal grlića materice tada prolazan, te nije neophodna bolna dilatacija kanala.
  • Nakon aplikacije učini se ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje lokacija i fotografiše pozicija i datum aplikacije

Aplikacija spirale nije bolna, beskrvna je i pacijentica nakon nekoliko minuta od aplikacije može da se vrati svakodnevnim obavezama. Trajanje spirale je obično do 5 godina, redovne kontrole nakon apliciranja spirale su jednom u toku godine.

Eldar dr. Mehmedbašić

Moja zadaća u Zavodu jeste da uzimam vašu medicinsku anamnezu koja će rezultirati većom spoznajom o vašem zdravlju. To će vas uputiti u konkretne dijagnostičke ili terapijske procedure u našem medicinskom timu. Ja također izvodim i jednostavne preglede uz nadzor i konsultaciju kolega ginekologa. Moja zadaća je također da sa vama elektronskom poštom uspostavim komunikaciju u cilju bržeg i svrsishodnijeg medicinskog tretmana u našem Zavodu.
Moji članci Više o meni
Kalendar ovulacije
Kalkulator trudnoće
BMI Kalkulator